Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ομιλία του Γεωργίου-Μιχαήλ Δ. Καραχάλιου περί του συσχετισμού αρχαίας ελληνικής θρησκείας και δημοκρατικού πολιτεύματος (video)

Παλιά φωτογραφία του καθηγητού
Γεωργίου-Μιχαήλ Δ. Καραχάλιου.
Μ
ε αφορμή το πέρασμα ενός χρόνου από τον τόσο αναπάντεχο και ξαφνικό θάνατο του στενού μου φίλου Γεώργιου-Μιχαήλ Δ. Καραχάλιου, αποφάσισα να ανεβάσω σήμερα στο YouTube την τελευταία δημόσια ομιλία του που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού των Κλεισθενείων, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2012, στην Πνύκα.
Ο
 Γεώργιος-Μιχαήλ Δ. Καραχάλιος είχε εργαστεί ως καθηγητής θεολογίας σε τέσσερα πανεπιστήμια σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Βραζιλία και Ινδία. Πολυγραφότατος, υπήρξε ένας άνθρωπος του πνεύματος που ουδέποτε δίστασε να εκφράσει την γνώμη του, ακόμα και αν ήξερε ότι αυτό θα λειτουργούσε αρνητικά για την πανεπιστημιακή του καριέρα. Έτσι, οι θέσεις που υποστηρίζει στην ομιλία του αυτή, έγιναν η αιτία της απόλυσης του από τρία Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν, Πανεπιστήμιο Σάο Πάολο), σε τρείς διαφορετικές χώρες.
Σ
την ομιλία του αυτή μίλησε για τον συσχετισμό μεταξύ της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και του δημοκρατικού πολιτεύματος της αρχαίας Ελλάδας. Αναλύει δηλαδή πώς από την (παν)θρησκεία των πρωτογόνων, τον ανιμισμό, εξελίχθηκαν οι τρεις θρησκευτικοί κλάδοι που υπάρχουν ως σήμερα και οι θρησκείες που αυτοί περιλαμβάνουν και πώς από τον λεγόμενο λυτρωτικό κλάδο των θρησκειών, γεννήθηκε η αρχαία μυκηναϊκή θρησκεία. Ακόμα εξηγεί τον λόγο που η θρησκεία αυτή μετεξελίχθηκε στην θρησκεία της Κλασικής Ελλάδας, πώς αυτή η τελευταία της εξέλιξη συνδέεται με την άνοδο του δημοκρατικού πολιτεύματος και γιατί αυτό ήταν απαραίτητο για τον τότε ελληνικό πολιτισμό.
Π
αράλληλα, σχολιάζει πώς οι νοοτροπίες των άλλων δύο θρησκευτικών κλάδων, του ιστορικού και του μεταφυσικού, έχουν επιβιώσει ως σήμερα και επηρεάζουν μέχρι και την σύγχρονη νοοτροπία, καυτηριάζοντας παράλληλα τα κακώς κείμενα που σχετίζονται με τον τρόπο που διάφοροι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες εκμεταλλεύονται τις νοοτροπίες αυτές για δικό τους όφελος. Τέλος, εκφράζει την άποψή του ότι όλες οι θρησκείες πρέπει να εξετάζονται με τρόπο ενιαίο και συγκριτικό, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις, όπως ακόμα και σήμερα συμβαίνει, αλλά και το ότι η στάση του νεοέλληνα προς την αρχαία ελληνική θρησκεία, ανεξαρτήτως των προσωπικών του θρησκευτικών πεποιθήσεων, πρέπει να αλλάξει, καθώς και αυτή η θρησκεία αξίζει την εκτίμηση του σύγχρονου Έλληνα (όπως και κάθε άλλη) και όχι την κατασυκοφάντηση που υφίσταται για διάφορους λόγους.
Ε
πειδή λοιπόν η έρευνα που τον οδήγησε στα συμπεράσματα αυτά υπήρξε για αυτόν πολύ σημαντική, θεώρησα σωστό να ανεβάσω το video αυτό στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να το βρει κανείς εύκολα και χωρίς κόπο και να επωφεληθεί από τα λεγόμενα του ομιλητή.

Τ

ο video της ομιλίας είναι υποτιτλισμένο, επειδή την ημέρα που έγινε η λήψη του, η περιοχή είχε αέρα και, ως εκ τούτου, δεδομένης και της απόστασης της κάμερας από τον ομιλητή, σε κάποια σημεία της ομιλίας τα λόγια του δεν ακούγονται τόσο καλά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου