Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ - ΕΙΡΗΝΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ & ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Αρχείο:Irina ( Pala d'Oro).jpg
Σ
τα τέλη του 8ου μετά Χριστόν αιώνα, μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Δ΄ (780 μ.Χ.), η γυναίκα του Ειρήνη, γνωστή και ως Ειρήνη η Αθηναία ανέλαβε την διοίκηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αρχικά ως αντιβασίλισσα στη θέση του ανήλικου γιου της Κωνσταντίνου ΣΤ΄ και αργότερα ως αυτοκράτειρα. Στην διάρκεια της βασιλείας της (780 - 802 μ.Χ.) προέβει σε κινήσεις που ξέφευγαν από το κατεστημένο και τα καθιερωμένα της εποχής εκείνης. Έτσι, το 786 μετά Χριστόν, αφού συγκάλεσε την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο, έθεσε τέλος στην πολυετή εικονομαχική πολιτική των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Ισαύρων. Ο λόγος που έδρασε έτσι ήταν ότι, σε αντίθεση με τους εικονομάχους αυτοκράτορες που υποστήριζαν πως ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στην επεκτατικότητα των Αράβων ήταν να ενισχύσουν ηθικά τους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας που είχαν ανθεικονικές αντιλήψεις ώστε αυτοί να μάχονται με μεγαλύτερο σθένος τους Άραβες, αυτή πίστευε πως η ορθότερη λύση ήταν η οργανωμένη αντιμετώπιση του κοινού κινδύνου τόσο από το Βυζάντιο, όσο και από την αυτοκρατορία των Φράγκων, κυβερνήτης της οποίας τον καιρό εκείνο ήταν ο Καρλομάγνος. Προσπαθώντας λοιπόν να υλοποιήσει την ιδέα της αυτή για μία ενωμένη Ευρώπη, δώδεκα αιώνες πριν αυτή αρχίσει να υλοποιείται στον σύγχρονο κόσμο, κανόνισε το συνοικέσιο του γιου της Κωνσταντίνου ΣΤ΄ και της κόρης του Καρλομάγνου, Ροτρούνδης. Αν και, λίγο καιρό αργότερα, το συνοικέσιο αυτό ακύρωσαν πολιτικά συμφέροντα, η Ειρήνη η Αθηναία δεν εγκατέλειψε την προσπάθειά της. Με την αυγή του 9ου αιώνα, λίγο μετά την στέψη του Καρλομάγνου (25 Δεκεμβρίου 800 μ.Χ.) από τον Πάπα της Ρώμης ως "μέγα και ειρηνοποιό αυτοκράτορα, κυβερνήτη του ρωμαϊκού κράτους", η Ειρήνη οργάνωσε ένα δεύτερο συνοικέσιο, αυτή την φορά μεταξύ εκείνης και του ίδιου του Καρλομάγνου. Οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν τα χρόνια εκείνα όμως δεν επέτρεψαν ούτε αυτό το γάμο. Το 802 μετά Χριστόν, την θέση της Ειρήνης κατέλαβε ο Νικηφόρος Α΄, αφού εξόρισε την Ειρήνη σε ένα μοναστήρι στην νήσο Λέσβο. Ένα χρόνο αργότερα, η Ειρήνη πέθανε σε ηλικία 51 ετών κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες.
Ξέρουμε ότι το συνοικέσιο της Ειρήνης και του Καρλομάγνου διήρκησε δύο χρόνια. Σε αυτά τα δύο χρόνια ο Καρλομάγνος επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη πολλές φορές.
Ξεκινώντας από την υπόθεση πως κατά την διάρκεια αυτών των επισκέψεων του Καρλομάγνου στην Κωνσταντινούπολη η σχέση τους είχε αποκτήσει ένα συναισθηματικό υπόβαθρο, έγραψα ένα βιβλίο που η πλοκή του φτάνει μέχρι το κοντινό μας μέλλον.

Έρχεται σύντομα η Μυστική Προφητεία που θα σας κάνει να σκεφτείτε πολλά...
Φωτεινή Καμπάνη

1 σχόλιο:

  1. περιμενω το βιβλιο σου με ανυπομονησια σε χαιρετω μια καλη σου φιλη απο τα παλια που λατρευει τα βιβλια το διαβασμα το γραψιμο λ μ χολαργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή