Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – 2012: ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Λ
Από την ταινία "2012"
ιγότερα από δύο χρόνια μας χωρίζουν από την 21η Δεκεμβρίου του έτους 2012, μία μέρα για την οποία έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες, αρχίζοντας από τους αρχαίους αστρονόμους των Μάγια και καταλήγοντας στους σύγχρονους επιστήμονες της NASA.
Εδώ και πολλούς αιώνες, ανάμεσα στις ζούγκλες της Νοτίου Αμερικής, ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια αναφέρθηκε, αντλώντας τις αστρονομικές του γνώσεις από ακόμα παλαιότερους προκολομβιανούς αμερικανικούς πολιτισμούς, στην συγκεκριμένη ημερομηνία, αν και τότε αυτή απείχε πάρα πολύ. Το ημερολόγιο τους, το οποίο αποτελείται από πέντε κύκλους τους οποίους οι Μάγια ονόμαζαν «Ήλιους» ορίζει το τέλος του πέμπτου και τελευταίου κύκλου του στις 21:00 της 12ης Δεκεμβρίου του έτους 2012 (η ημερομηνία φυσικά είναι αυτή που αντιστοιχεί στην ανάλογη ημερομηνία του δικού τους χρονολογικού συστήματος). Οι Μάγια αναφέρουν πως κάθε φορά που τελειώνει το ημερολόγιό τους, μία καταστροφή λαμβάνει χώρα στον κόσμο. Ωστόσο δεν προσδιορίζουν το μέγεθος και την φύση της καταστροφής αυτής, αν και αφήνουν να υπονοηθεί πως πρόκειται για φυσική και όχι τεχνητή καταστροφή. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως, λόγω του ότι η μετατροπή μίας ημερομηνίας σε ένα άλλο ημερολόγιο είναι δύσκολη υπόθεση, δεν αποκλείεται να έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό με απόκλιση περίπου μία δεκαετία.
Τον τελευταίο καιρό, λόγω του ότι προσεγγίζουμε πλέον επικίνδυνα στην εποχή που προσδιορίζεται ως το τέλος του πέμπτου Ήλιου του ημερολογίου των Μάγια, έχει αρχίσει να γίνεται μία μεγάλη καταστροφολογία για το τι μέλει γενέσθαι. Η καταστροφή του 2012 συνδέεται από πολλούς με την οικολογική καταστροφή, με τις ηλιακές κηλίδες του Ήλιου, με την χρήση πυρηνικών σε ένα Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το πέρασμα ενός δωδέκατου πλανήτη κοντά από την Γη, με τις καταστροφές που αναφέρονται στην Αποκάλυψη, με το άκρως επικίνδυνο για το μέλλον του πλανήτη πείραμα στο CERN, με την τεχνητή δημιουργία βιολογικής ζωής από τον άνθρωπο, ως και με μία επίθεση εξωγήινων… Και η λίστα συνεχίζεται για πολύ ακόμα. Ο κοινός όμως παρονομαστής είναι ένας: σχεδόν όλοι μιλούν για μία καταστροφή που θα επιφέρει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς πως καταστροφολογικές προβλέψεις είχαν γίνει και στο παρελθόν για παράδειγμα για την 1η Ιανουαρίου του 2000 ή για την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και όχι μόνο στην σύγχρονη εποχή, αλλά και πριν αρκετούς αιώνες όπως για παράδειγμα την 1η Ιανουαρίου του έτους 1000. Όλες αυτές οι καταστροφολογίες του παρελθόντος είχαν καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς και οδήγησαν σε αύξηση των κερδών αυτών που με ομιλίες ή γραπτά έργα προωθούσαν τον πανικό. Έτσι και το 2012, με μόνη διαφορά ότι πλέον «διαφημίζεται» πλην των άλλων και στην κινηματογραφική οθόνη (βλ. το κινηματογραφικό έργο «2012»), έχει ήδη γίνει αντικείμενο πωλήσεων βιβλίων, DVD, περιοδικών κοκ. Το ερώτημα είναι το κατά πόσον αυτά όλα βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία ή ακολουθούν το παράδειγμα των παλαιότερων καταστροφολογικών σεναρίων.
Πρέπει να τονιστεί όμως πως η συγκεκριμένη καταστροφολογία, στηρίζεται σε κάτι περισσότερο από μία αρχαία προφητεία και μία σειρά βιβλίων και άρθρων. Η ίδια η NASA και πλήθος αξιόλογων επιστημόνων και ερευνητών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως, αφού μελέτησαν τα στοιχεία των δορυφόρων που παρακολουθούν την δραστηριότητα του Ηλίου, συμπέραναν ότι, κατά το τέλος του 2012 ή κατά τις αρχές του 2013 – άρα γιατί όχι στις 12 Δεκεμβρίου 2012 – αναμένεται ένα ισχυρό κύμα ηλιακών εκρήξεων το οποίο θα απελευθερώσει κομμάτια ύλης σε κατάσταση πλάσματος που κυριολεκτικά θα βομβαρδίσουν το γήινο μαγνητικό πεδίο και θα προκαλέσουν καταστροφές. Ωστόσο εμφανίζεται ένας διχασμός ως προς τα μεγέθη των καταστροφών. Πολλοί επιστήμονες στην Αμερική υποστηρίζουν πως θα γίνει μαζικό πλανητικό μπλακ άουτ και ότι η Γη θα αντιδράσει στο φαινόμενο αυτό με σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Υπάρχουν όμως και άλλοι – πολλοί δε εξ αυτών βρίσκονται στην Ευρώπη – που υποστηρίζουν πως το μόνο που θα συμβεί θα είναι η καταστροφή όλων των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη και τοπικά μπλακ άουτ σε χώρες που βρίσκονται κοντά στον Νότιο και στον Βόρειο μαγνητικό Πόλο της Γης. Υποστηρίζουν δε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφ ενός δεν έχει σχέση με την προφητεία των Μάγια κι αφ εταίρου επαναλαμβάνεται κάθε περίπου εκατό χρόνια. Αν παλαιότερα το φαινόμενο αυτό δεν είχε επηρεάσει την τότε κοινωνία, αυτό οφείλεται στο ότι τότε η εξάρτηση από την ηλεκτρική και ηλεκτρονική τεχνολογία και από τους δορυφόρους δεν υπήρχε και την τελευταία φορά που συνέβη και παρατηρήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα αυτή ήταν ελάχιστη.
Το περίεργο όμως είναι πως η πολιτική της NASA και των Η.Π.Α. γενικότερα είναι να μην ενημερώνει τον κόσμο για τις καταστροφές που πρόκειται να συμβούν με σκοπό να μην προκαλείται πανικός. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση η Αμερική, όχι μόνο ανακοίνωσε την επερχόμενη καταστροφή, αλλά προέβαλε και σε ταινία το χειρότερο ίσως σενάριο της καταστροφής αυτής. Ποιος είναι άραγε ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό;
Μήπως ο λόγος για τον οποίο προβάλλουν την ημερομηνία αυτή κατά την οποία ενδέχεται, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους επιστήμονες να γίνει κάποια αντιμετωπίσιμη καταστροφή, είναι ότι θέλουν, με αυτόν τον τρόπο στο όνομα δήθεν της οργανωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος να επισπεύσουν την ενοποίηση του πλανήτη σε ένα κράτος διοικούμενο από μία συγκεκριμένη ομάδα της οποίας ο απώτεροι σκοποί δεν μας είναι ακόμα γνωστοί;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου