Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ LAMBDASAT

Α
Lambdasat
Αναπαράσταση του Lamdasat, του πρώτου 100%
ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρου που
εκτοξεύτηκε σήμερα, 13 Ιουλίου 2014, στις 19:52
(ώρα Ελλάδος) από την Βιρτζίνια των Ηνωμένων
Πολιτειών με τον πύραυλο Antares της Nasa.
ν και το θέμα της ανάρτησης αυτής δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παράξενο», ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως η εκτόξευση του πρώτου 100% ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρου, φυσικά και επιβάλλεται να αναφερθεί, ως φόρος τιμής στην ομάδα Lambda που τον κατασκεύασε και πέτυχε σήμερα, 13 Ιουλίου 2014, στις 19:52, ώρα Ελλάδος, να στείλει στο διάστημα το πρωτοποριακό της διαστημικό κατασκεύασμα.
Η
 ομάδα Lambda είναι μία ομάδα Ελλήνων, νέων κατά κύριο λόγω, επιστημόνων που υπό την εποπτεία του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου και με την οικονομική χορηγία ομογενών του εξωτερικού, κατασκεύασε τον μικροδορυφόρο Lambdasat, έναν μικρών διαστάσεων δορυφόρο που τους επόμενους μήνες θα περιστρέφεται γύρω απ’ τον πλανήτη μας, εκτελώντας διάφορες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται επιστημονικά πειράματα, αλλά και πρακτικές εφαρμογές. Έτσι, εκτός από τα πειράματα που θα λάβουν χώρα σε συνθήκες διαστήματος για την άντληση γνώσεων πάνω στο γραφένιο, ένα καινούργιο και πολλά υποσχόμενο υλικό, ο δορυφόρος θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα ελληνικά εμπορικά πλοία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου, προστατεύοντάς τα έτσι από το φαινόμενο της πειρατείας, προειδοποιώντας εγκαίρως τους Έλληνες καπετάνιους σε περίπτωση αυξημένης πειρατικής δραστηριότητας στην περιοχή που βρίσκονται.
Ο
 πρώτος ελληνικός δορυφόρος εκτοξεύτηκε από την Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών με τον αμερικανικό πύραυλο Antares. Η εκτόξευση του πυραύλου έλαβε χώρα με επιτυχία και το διαστημικό σκάφος κατευθύνεται τώρα προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, απ’ όπου και θα αρχίσει η αποστολή του Lambdasat.
LambdaSat Team with (right to left) Dr. Periklis Papadopoulos, Kostas Alexandrou, Eriana Panopoulou, Vaggelis Christodoulou, Maria Dimitrakopoulou, Charalabos Koulouris and Simos Kanis.
Η ομάδα Lambda είναι μία ομάδα νέων Ελλήνων επιστημόνων που υπό την
καθοδήγηση του διάσημου Έλληνα καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου
(στα δεξιά) κατόρθωσε να δημιουργήσει και να στείλει στο διάστημα τον
πρώτο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρο.
Η
 είδηση της εκτόξευσης είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνη για δύο λόγους. Ο πρώτος βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την επίτευξη ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος από μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον Ελληνισμό και για τον κόσμο γενικότερα. Και ο άλλος είναι πως με την πράξη τους αυτή, τα μέλη της ομάδας Lambda, κατάφεραν να χαρίσουν σε όλους τους Έλληνες μία πνοή αισιοδοξίας μέσα στην απαισιόδοξη σε γενικές γραμμές ελληνική καθημερινότητα, αλλά και μία νέα ελπίδα για το μέλλον.
Α
υτό που η ομάδα Lambda κατάφερε σήμερα, ήταν κάτι πολύ πιο ουσιώδες από το από μόνο του λίαν σημαντικό φαινομενικό επίτευγμα της εκτόξευσης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου· κατάφερε να ξαναδώσει στους Έλληνες την δυνατότητα να ονειρεύονται για ένα μέλλον καλύτερο από αυτό στο οποίο κάποιοι φαίνεται να θέλουν να τους καταδικάσουν!
                                           
Γ
ια τον λόγο αυτό, η ομάδα του Αναζητώντας το Παράξενο στέλνει τα συγχαρητήριά της σε όλα τα μέλη της ομάδας Lambda και συγκεκριμένα στον καθηγητή αεροδιαστημικής και μηχανικής Περικλή Παπαδόπουλο και στους Κώστα Αλεξάνδρου, Εριάνα Πανοπούλου, Βαγγέλη Χριστοδούλου, Μαρία Δημητρακοπούλου, Χαράλαμπο Κουλούρη και Σίμο Κάνη. Ειλικρινά τους ευχαριστούμε όλους τους γιατί μας κάνουν να νοιώθουμε περήφανοι!

Ακολουθεί το video της εκτόξευσης του πυραύλου Antares, ο οποίος και μετέφερε τον Lamdasat στο διάστημα.